
Saltverk is een recent opgericht bedrijf dat artisanaal grof zeezout produceert, gebruik makend van een 200 jaar oud productieproces.
Ons bedrijf bevindt zich in de Westfjorden van IJsland. Onze productie vindt plaats op een klein schiereiland, Reykjanes, omgeven door hoge bergen en tussen twee fjorden in.
Reykjanes beschikt over het puurste zeewater dat men zich kan inbeelden. Dat zeewater is het ruwe materiaal waaruit wij ons zeezout winnen.
In Reykjanes stroomt de Noordelijke IJszee n de baai van Isafjardardjup. Op het schiereiland is er een levendige fauna, met onder meer walvissen, zeehonden & vogels. Om het nog niet te hebben over de vele geisers, die tot op vandaag nog steeds erg actief zijn en waar Reykjanes zijn naam aan dankt.
Tijdens ons ganse proces gebruiken we heet geiser water (93°C!) afkomstig van de warmwaterbronnen in Reykjanes, dat we gebruiken voor het voorverwarmen, koken en drogen van ons zout.
Geothermische energie is de enige energiebron die we gebruiken, wat betekent dat we tijdens ons ganse productieproces klimaatneutraal werken, zonder ook maar enige CO2 en CH4 uitstoot.
We pompen het zeewater tot in open pannen, waar het wordt voorverwarmt tot een sterke brij, met een zoutgehalte tussen de 17 en de 20%. Deze brij wordt verder gekookt tot er zich witte kristallen vormen aan de oppervlakte, die langzaam zinken tot de bodem va de pan.
Hierna laten we de pan leeglopen en wordt alle resterend vocht verwijderd. Het zout wordt gedroogd, en is klaar voor verpakking.
Saltverk is één van de weinige zoutproducenten wereldwijd die volledig duurzaam te werk gaan. Onze zoutkristallen zijn handgeoogste, piramide-vormige kristallen, die de geur en het aroma bevatten van de noordse omgeving waar ze geoogst worden.
Ons Saltverk Flaky Sea Salt zit boordevol mineralen, noodzakelijk voor het menselijke lichaam, en roept herinneringen op aan de rustige en kalme omgeving waar het wordt gewonnen.
Ons zout is een 100% natuurlijk product zonder kunstmatige toevoegingen of smaakstoffen, gewaardeerd en gebruikt in enkele van de beste restaurants wereldwijd, en terug te vinden in de keukens van duizenden fijnproevers.